Sloegrensevenement

Samen vormen we zaterdag 15 juni een menselijke ketting om de Sloegrens te markeren. 🔗 Naast het programma is er muziek, koffie, thee, fris en een markt aanwezig op locatie.

Lees verderSloegrensevenement

Zeeuwse Natuur- en Klimaatmars op 25 mei!

Tijd voor een nieuwe toekomst!  Zeeland heeft unieke natuur; we zijn omringd door de zee, duinen en lage landen. Maar deze natuur staat onder druk: afvaldumpingen, aantastingen van de natuur en we gebruiken haar als oneindige grondstoffenbron.  Dat kan en moet anders! Daarom organiseren Zeeuwse jongeren in samenwerking met de ZMf de Zeeuwse Natuur- en Klimaatmars. Op zaterdag 25 mei komen wij om 14:00 uur samen op het Abdijplein in Middelburg om de stem van de natuur te laten horen. Wij gaan vreedzaam en massaal aan de politiek en aan elkaar laten zien dat een nieuwe toekomst mogelijk is.  Vanzelfsprekend willen we zoveel mogelijk Zeeuwen op de been hebben om de boodschap krachtig over te…

Lees verderZeeuwse Natuur- en Klimaatmars op 25 mei!

Kernenergie in het kort

De discussie over kernenergie zal ook een rol spelen bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Daarom heb ik een zo kort mogelijk artikel gemaakt waarin ik wel zoveel mogelijk onderwerpen bespreek, met extra aandacht voor de plannen voor nieuwe kerncentrales en de opslag van kernafval.

Lees verderKernenergie in het kort

Fietstocht in Borsele; geen nieuwe kerncentrales

Minister Jetten werkt hard aan zijn plan om twee nieuwe kerncentrales in Zeeland te bouwen. Hoog tijd voor protest. Laat zien dat Zeeland de kerncentrales niet wil!  Op zaterdag 1 juli houden we samen met Borsele tot de Kern en Stroom naar de Toekomst een fietstocht in gemeente Borsele en omgeving. We sluiten af op de dijk bij de kerncentrale met een manifestatie.

Lees verderFietstocht in Borsele; geen nieuwe kerncentrales

Kernafval om financiële redenen nog honderd jaar bovengronds in Zeeland

Er is niet genoeg geld opzij gelegd om de definitieve opslag van radioactief afval te kunnen betalen uit het zogeheten Waarborgfonds Eindberging. In dit fonds zit 119 miljoen euro, terwijl 2,23 miljard euro nodig is. Daarmee is de opslag van radioactief afval een financieel risico geworden. De komende honderd jaar blijft het kernafval in Zeeland, want in het jaar 2130 is er volgens de regering genoeg geld om de eindberging te betalen.

Lees verderKernafval om financiële redenen nog honderd jaar bovengronds in Zeeland

Tien voorstellen voor een eerlijke en zinvolle discussie over kernenergie

Zorg voor een open en betrouwbare discussie over (kern)energie en voorkom dat groepen bij voorbaat worden uitgesloten. Op het moment dat de discussie begint, moeten de conclusies nog niet getrokken zijn. Een discussie om al genomen beslissingen over kernenergie te legitimeren heeft weinig betekenis, leert de geschiedenis ons. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat argumenten van mensen die geen kerncentrales in Zeeland willen, buiten de discussie vallen? Dat is kort samengevat de boodschap van dit rapport.

Lees verderTien voorstellen voor een eerlijke en zinvolle discussie over kernenergie

Vestigingsplaatsen kerncentrales en kernafval

Over de vestigingsplaatsen: Borssele nr. 1, Maasvlakte reserve, Eemshaven niet. De regering wil het liefst twee nieuwe kerncentrales laten bouwen bij Borssele in Zeeland en de kerncentrale Borssele langer in bedrijf houden, staat in een op 9 december 2022 verschenen brief van de regering. De eerste voorbereidingen worden gestart voor twee kerncentrales die elk een vermogen van 1000 tot 1650 megawatt hebben. Ze zouden rond 2035 in bedrijf kunnen komen. De regering houdt de Maasvlakte achter de hand als locatie, mocht het in Zeeland toch niet lukken. Eind 2024 moet duidelijk zijn wie de kerncentrales mag gaan bouwen en waar. De Eemshaven wordt uit het wettelijk kader geschrapt als…

Lees verderVestigingsplaatsen kerncentrales en kernafval