Je bekijkt nu Herdenking kernramp Tsjernobyl 25 april in Middelburg en Borssele

De ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl vond plaats op 26 april 1986. In kader daarvan wordt dinsdagavond 25 april een herdenking georganiseerd door Stroom naar de Toekomst, Extinction Rebellion Zeeland en Bescherm de Delta. Zij maken zich zorgen over de mogelijke komst van 2 nieuwe kerncentrales naar Zeeland.

Die avond worden er een tweetal documentaires getoond over de aanloop naar de kernramp en de gevolgen.  Daarna volgt er een lichtoptocht naar de uitlaat van de kerncentrale te Borssele. Daar wordt de ramp herdacht op hetzelfde tijdstip (rekening houdend met het tijdsverschil) waarop deze destijds plaatsvond.

De documentaires ‘Tsjernobyl: Kroniek van bange weken’ (40min.) en ‘Tsjernobyl als Nederlandse ramp’ (30min.) worden getoond in de Latijnse School, Latijnse schoolstraat 10 te Middelburg. Vandaar wordt er vertrokken naar de parkeerplaats bij De Kaloot voor de start van de lichtoptocht. Voor licht wordt gezorgd.

Inloop vanaf 20:00 uur

Start vertoning films: 20:30 uur

Vertrek naar Borssele: 22:00 uur

Start lichtoptocht: 22:45 uur

Herdenking: 23:23 uur

De toegang voor de documentaires is gratis maar een bijdrage wordt op prijs gesteld.
Aanmelden is gewenst via https://forms.gle/oy9DK9ty7pPtw2t88 , ook wanneer je alleen bij de lichtoptocht aanwezig bent.
Een routebeschrijving naar De Kaloot kun je opvragen bij info@stroomnaardetoekomst.nl

Lees hier het stuk van Herman Damveld, Ongeluk kerncentrale Tsjernobyl april 1986: chronologie en gevolgen.